Galleriupptakt inför hösten i Malmö

Höstens galleriupptakt i Malmö får besökarna att svettas. Den ovanligt varma septemberkvällen inför första helgen i månaden gör gallerilokalerna på Båstadsgatan extra varma.  Men det är en imponerande vidd av konst som lockar.

Ingeborg Blom Andersskog, Moving Lines, måleri – teckning på pappersrullar, SPARK.

Ingeborg Blom Anderssog, Att teckna ett rum (hämtad från konstnärens hemsida)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag börjar med norska Ingeborg Blom Andersskogs jättestora bemålade pappersrullar, som formar sig till dynamiskt svällande arkitektoniska volymer i det begränsade gallerirummet på SPARK. Keramiker från början har hon med tiden expanderat sina verk i rumsliga sammanhang och gjort det även genom sin egen kropp. Det hon på SPARK kallar teckningar formar sig till arkitektoniska volymer, måhända i väntan på att förverkligas/byggas. Likt ett mörkt hål i universum slukar svärtan allt ljus i den sena eftermiddagssolen.

Per Gustafsson, 84 målningar på väggen, Timo Menke, matta med digitalt tryck. Johan Sandström från Molekyl gallery berättar om utställningen

På Molekyl gallery är Per Gustafssons 84 små målningar uppsatta som ett dagboksflöde på en hel vägg. Mittemot hänger även Alice Máselnikovás känsliga kolteckningar och en ömsint utformad akvarell. På golvet ringlar det abstrakta modernistiska mönstret i ett förvrängt övervakningsperspektiv som digitaltryck på en matta av mångsysslaren Timo Menke.

Till sist på Galleri CC har Anne Munnecke från Danmark gjort en sinnligt vacker installation med fokus på växter som hon använder till att göra färgpigment av. För både batik och måleri. Det finns ett starkt miljöengagemang som driver på. Och nyanserna imponerar. Särskilt indigon, den japanska vejden som inte är den samma som den traditionella svenska.

Alice Máselniková, kolteckning och akvarell, Molekyl gallery

Tuss Marie Lysén Peace, stillbild ur video Rostrum

Å på Galleri Rostrum ger samtidigt Tuss Marie Lysén inblickar i en pågående konstnärlig process i olika media. Den starka empatin räcker inte för att stilla hennes frustration inför krig och lidande som pågår i världen runtom oss. Ur väggstora teckningar, textbaserad video och installation växer längtan efter fred och stillhet i vardagen.

Tyss Marie Lysén vardagen mitt i världen Rostrum